WHO ve ILO iş yerlerinde ruh sağlığı sorunları için çağrı

humhum

Global Mod
Global Mod
WHO ve ILO iş yerlerinde ruh sağlığı sorunları için çağrı28.09.2022 14:20
Haber Kaynağı: BBC Türkçe


Depresyon ve kaygı bozuklukları nedeniyle 12 milyar iş gününün kaybedildiği ve global ekonomiye yaklaşık 1 trilyon dolara mal olduğu tahmin ediliyor. Bu soruna değinen iki yayın, WHO işte yaşananları sağlığı rehberi ile WHO ve ILO’nun yerde konudaki politika belgesi yayımlandı.

WHO’nun rehberinde, ağır iş yükü, olumsuz ahval ve iş yerlerinde stres yaratan başka faktörlerle mücadele için atılması tavsiye edilen adımlar yer öncü.

WHO ilk kez, müdürlerin stresli iş ortamlarını önleme ve stres altındaki çalışanlarla ilgilenmekte kapasitelerini artırmaları için eğitimler yapılması tavsiyesi verdi.

Haziran 2022’dahi yayımlanan WHO’nun yaşananları sağlığı raporunda 2019’bile tek milyar kişinin, emek yaşındaki yetişkinlerin dahi yüzde 15’inin tek psikolojik sorunla yaşadığı belirtildi.


İş yerleri, ayrımcılık ve eşitsizlik dahi karışma yaşananları sağlığını olumsuz etkileyen toplumsal sorunları artırabiliyor. “Mobbing” niteleyerek dahi bilindik zorbalık ve psikolojik şiddet, iş yerlerinde ruhsal sağlığa olumsuz etki fail asal şikayetlerden akraba. Ancak iş yerlerinde ruhsal sağlığını konuşmak ve açığa vurmak küresel düzeyde hâlâ tek tabu.

Rehberde, ruhsal sorunları bağcıklı çalışanların ihtiyaçlarını karşılamak için henüz iyi yollar bulunması, işe ve ücretli istihdama dönüşlerini gelenekçilik ve ağır ruhsal sorunlar yaşayanlar için müdahaleler teklif edilmesi öneriliyor. Rehberde, sağlık, insani ve birden hâl çalışanlarının korunması için müdahale çağrısında bile bulunuluyor.

WHO Genel Sekreteri Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “İşin ruh sağlığımız üzerindeki bozucu etkisine odaklanma zamanı. Bireyin refahı harekete geçmek için yeterince iyi tek neden ama ruh sağlığı bozukluğunun kişinin performansı ve üretkenliği üzerinde yıkıcı etkileri dahi olabilir. Bu yeni rehber iş yerlerinde olumsuz astronom ve kültürleri önlemeye ve sayı ihtiyaç duyulan çalışanların ruh sağlığının korunmasına ve dayanak verilmesine yardımcı olabilir” dedi.

WHO/ILO politika belgesinde ise, kamu ve özel sektörde hükümetler, çalışanlar, işverenler ve bunların temsil örgütleri için uygulama stratejileri açıklanıyor.

COVİD İLE DEPRESYON VE ANKSİYETEDE YÜZDE 25 ARTIŞ

ILO Genel Sekreteri Guy Ryder bile “İnsanlar yaşamının yetişkin tek bölümünü iş yerlerinde harcadıkları için güvenli ve sağlıklı tek emek ortamı kritik önemde. İş yerlerinde ruh sağlığı fazlalık tek önleme kültürü inşa etmek, damgalanma ve sosyal dışlanmayı önlemek için emek ortamını yeniden şekillendirmek ve ruh sağlığı sorunları olan çalışanların korunması ve desteklenmesi için yatırım yapmalıyız” dedi.

Ancak WHO’nun Ruh Sağlığı Atlası’na göre ülkelerin sadece yüzde 35’i iş yerlerinde ruh sağlığını geliştirmek ve sorunları önlemek namına birer programa sahip.

Covid-19 sağlığı çevre genelinde kaygı bozukluğu ve çöküntü vakalarında yüzde 25’lik tek artışı tetikledi ve ruh sağlığı anlamındaki kaynakların küresel düzeydeki azlığını gözler önüne serdi. 2020’dahi hükümetler sağlık bütçesinin sadece yüzde 2’sini ruh sağlığına harcadı ve yerde oran orta gelir düzeyindeki ülkelerde yüzde 1’in altına indi.


Bulgaristan’bile yıldırım düştü: 3 ölü, 1 yaralı


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.