“Tatort”: Ulrich Tukur bu şarkıyı mevcut durumda söyledi

humhum

Global Mod
Global Mod
ARD suç gerilim filmi
“Hitler'in Sadece Bir Topu Var”: Ulrich Tukur “Tatort”ta bu alaycı şarkıyı söylüyor





Yeni “Tatort” bölümünde Müfettiş Rother olarak da bilinen Ulrich Tukur bir sahnede piyanonun başına oturuyor ve Adolf Hitler hakkında iki şarkı söylüyor

© ARD

Carsten Heidböhmer



Şu anki “Tatort”ta Ulrich Tukur'un canlandırdığı Müfettiş Rother piyanonun başına oturuyor ve Adolf Hitler ile alay eden bir şarkı söylüyor. Arkasında yatan budur.





Şu anki “suç mahalli” esas olarak 1944'te geçiyor ve Ulrich Tukur bir cinayet davasını çözen Müfettiş Rother'i canlandırıyor. Filmin ortasındaki bir sahnede, Rother ve asistanı Hagen von Strelow, köy barındaki sakinlere bazı askerlerin ölümü hakkında bilgi veriyor (“olay mahalli” incelemesini burada okuyun).



Rother, “Ve şimdi sizden şehit yoldaşlarımızı bir şarkıyla onurlandırmanızı ve sevgili liderimizin doğum gününü kutlamanızı rica ediyorum” diyor. Daha sonra piyanonun başına oturuyor ve bu bağlamda kesinlikle uygun olan “Adolf Hitler'in en sevdiği çiçek basit edelweiss” şarkısını çalıyor. Ama sonra sorunsuz bir şekilde başka bir şarkıya geçiyor: “Hitler'in Yalnızca Bir Topu Var” şarkısını söylüyor – orada bulunanlar kulaklarına inanamıyor. Gerçekten şu anda bunu mu söylüyor?


Ulrich Tukur'la birlikte “Tatort”: Oyuncu bu şarkıları söylüyor




Hitler'in yalnızca bir topu vardı
Göring'in iki tane var ama çok küçük
Himmler oldukça sim'lar
Ama küçük Goebbels'in hiç cesareti yok



Rother duruyor ve soruyor, “Bu şarkının neyle ilgili olduğunu biliyor musun?” Bir kadın cevap veriyor: “Sadece bir yumurtası olan sevgili liderimize.” Bu doğru, diye yanıtlıyor müfettiş, “bu tam olarak bununla ilgili” ve ardından ikinci dizeyi söylüyor:


Hitler'in yalnızca bir topu vardı
Diğeri Albert Hall'da
Annesi, kirli herif
Hitler küçükken kesti



Asistanı Hagen von Strelow kızgın bir şekilde odadan çıkar. Reich Şansölyesi'nin bu kadar aşağılayıcı hakaretlerine tahammül edemiyor. Şarkının amacını hemen anladı.


Şarkı, Hitler'in gerçek monotonluğunu ele alıyor ve onu tüm Nazi liderliğinin erkekliğini sorgulayan bir hakarete dönüştürüyor. Nazi Almanyası'nda abartılan erkeklik idealine etkili bir saldırı. Şarkının Büyük Britanya'da hızla popülerlik kazanmasının nedeni de budur.


Adolf Hitler'le alay etmek




1939'dan itibaren Büyük Britanya'da dağıtılan bu satırların yazarı bilinmiyor; metin, 1957 yılında “Kwai Nehri Üzerindeki Köprü” filmindeki “Nehir-Quai-Mart” adıyla dünyaca ünlü olacak melodiye söylenmektedir. Aslında müziğin kökeni İngiliz askeri müzisyeni Kenneth J. Alford'un 1914'te yazdığı “Albay Bogey March”a kadar uzanıyor.



Bir Alman komisyon üyesinin 1944'te bu satırları alenen söylemesi düşünülemezdi. Belirli bir durumda bunun iki anlamı var: Bir yandan Rother'in Nazi rejimine karşı kararsızlığını gösteriyor. Öte yandan taktik nedenlerden dolayı orada bulunanların İngiliz propaganda şarkısına tepkisini test edebiliyordu. Şarkıyı bilen var mı? Birlikte şarkı söyleyen var mı?


Diğer hit olan “Adolf Hitler'in en sevdiği çiçek basit edelweiss'tir” de bu dönemde yasaklandı. 1933'te bestelenen şarkı başlangıçta büyük popülerlik kazanmış olsa da, Naziler şarkıyı 1939'da yasakladılar; artık şarkıyı çok sevimsiz buldular ve şarkı sözlerinin Hitler ile alay etmesinden korktular.


“John Rabe” ile paralellikler




Film hayranları bu sahnede başka bir göndermeyi keşfedecekler: Ulrich Tukur'un “Adolf Hitler'in Yalnızca Bir Topu Var” şarkısını söylemesi – bu daha önce de olmuştu. 2009'un hit filmi “John Rabe”de Steve Buscemi ile birlikte bu satırları dile getiriyor.


Bu arada John Rabe, Çin halkına yaptığı hizmetlerden dolayı “Çin'in Schindler'i” olarak anılıyor. Rabe ve Rother'in testis şarkısını söylemesi her şeyden önce bir şeyi gösteriyor: İkisi de Nazi rejiminin dostu değildi.

#Konular