Eurovision Şarkı Yarışması: Geleceğe Dönüş: Lüksemburg ESC'ye geri döndü

humhum

Global Mod
Global Mod
Eurovision Şarkı Yarışması
Geleceğe dönüş: Lüksemburg ESC'ye geri dönüyor





Tali Golergant, ailesiyle birlikte Lüksemburg'a gelmeden önce on yaşına kadar Şili ve Arjantin'de yaşadı. Fotoğraf

© Daniele Reuter/RTL Lüksemburg/dpa


Bu bir duyuruyla geri dönüş. Lüksemburg, yaklaşık otuz yılın ardından ESC sahnesine geri döndü. Ve şarkıcı Tali ile mümkün olduğu kadar üst sıralarda bitirmek istiyor.





Lüksemburg geri döndü. Küçük ülke, 31 yıl sonra ilk kez Mayıs ayında İsveç'in Malmö kentinde düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nın (ESC) büyük gösteri sahnesine katılacak. İsrail-Peru kökenli Lüksemburglu Tali Golergant (23), etno-pop şarkısı “Fighter” ile Büyük Dükalık'ın uluslararası pop haritasındaki yerini geri almaya hazırlanıyor. RTL Luxembourg'un ESC medya temsilcisi Jeff Spielmann, dpa'ya “Geri dönüşümüzde neler yapabileceğimizi göstermek istiyoruz ve şansımızın yüksek olduğunu düşünüyoruz” diyor.



ESC'de Lüksemburg herkesten ibaret değil. Lüksemburg, otuz yıllık aradan sonra bile Büyük Britanya, Fransa ve Hollanda ile birlikte beş ESC zaferiyle hala kazananlar listesinin başında yer alıyor. Yalnızca İrlanda ve İsveç yedi galibiyet elde etti.


Malmö'deki ESC aynı zamanda Büyük Dükalık için siyasi bir projedir. Mayıs 2023'te, o zamanlar açıkça ESC hayranı ve Başbakan Xavier Bettel tarafından yönetilen hükümet, dönüşü desteklemeye karar verdi. Özellikle müzik endüstrisi üzerinde “olumlu bir etki” yaratmayı ve Lüksemburg'un “marka imajını” güçlendirmeyi umdukları için yaklaşık 1,1 milyon avro tahsis edildi. Spielmann bunu şu şekilde ifade ediyor: “Bunca yıldan sonra Lüksemburg'daki müzik ortamının çok geliştiğini ve var olduğumuzu göstermek istiyoruz.”


“Böyle bir ara yeni sanatçılar yetiştirmek açısından iyi oldu”


1993 yılında Lüksemburg, birkaç yıl boyunca iyi sonuçlar alamadıktan sonra son kez ESC'ye katıldı. O zamanlar 25 ülke katılıyordu, oysa 1956'daki ilk yarışmada sadece yedi ülke vardı. Görünüşe göre 1993'te ESC'yi kazanmanın “saygısı” ve büyük bir etkinliğe ev sahipliği yapma zorunluluğu ayrılma nedenlerinden biriydi. Ve: “Böyle bir ara yeni sanatçılar yetiştirmek için iyi oldu” diyor Spielmann.


Tali'nin tam olarak bu yeni Lüksemburg sahnesini temsil etmesi gerekiyor. Lüksemburg'un 660.000 nüfusu var ve bunların yalnızca yarısı Lüksemburglu. Sakinlerin yüzde 47'si yabancılardan oluşuyor. Lüksemburg şehrinde yaşayan yaklaşık 130.000 kişinin yüzde 70'inden fazlası yabancıdır. Spielmann “Tali Lüksemburg'u temsil ediyor” diyor. “Çünkü ülkede çok farklı geçmişlere sahip birçok insan var.”


Şarkıcı, Lüksemburg'da okula gitti, New York'ta okudu ve şimdi Lüksemburg'da yaşıyor. Hükümetin, Lüksemburg temsilcisinin Lüksemburg'la mutlaka bağlantısı olması yönündeki şartı fazlasıyla yerine getirildi. Tali, Lüksemburgca dilini yeterince iyi konuşmadığı yönündeki eleştirilerden pek etkilenmiyor. dpa'ya “Burada büyüdüm. Burası benim evim ve kendimi kesinlikle Lüksemburglu hissediyorum” diyor.


Müzik onun hayatıdır


Performansından önce “son derece heyecanlıydı”: “Çok büyük bir onur duydum. Ve Lüksemburg'u gururlandırmak için sabırsızlanıyorum.” Fransızca-İngilizce şarkısı “Fighter” ile Avrupa'ya şunu göstermek istedi: “Çok çalışırsanız ve yapabileceğinize inanırsanız her şeyin mümkün olduğunu. Azim ve nezaketle.” Aynı zamanda tiyatro da oynayan şarkıcı-söz yazarı, onun için “müzik onun hayatıdır” diyor.


Geçmişte Büyük Dükalık'taki kökler büyük bir sorun değildi. Lüksemburg'un önceki kazananlarının tümü yabancıydı. Jean-Claude Pascal (1961), France Gall (1965), Anne-Marie David (1973) ve Corinne Hermès (1983) Fransa'dan, Vicky Leandros (1972) Almanya ve Yunanistan'dan geldi.


Aynı zamanda şarkı öğretmeni olarak da çalışan Tali, Ocak ayının sonunda Esch-sur-Alzette'deki Rockhal'da Lüksemburg'da yapılan ön eleme turunda yedi yarışmacıya karşı galip geldi. 7 Mayıs'ta Avrupa yarışmasında yarı finallerine katılmaya devam edecekler. Final ise 11 Mayıs'ta gerçekleşecek. ESC'ye toplam 37 ülke katılıyor.


Megalomanlık yok ama her şey mümkün


Spielmann, Lüksemburg'un başvurusunun ülke açısından büyük önem taşıdığını söylüyor. “Bir Lüksemburglu yurt dışında başarılı olursa, bu ülke için de bir başarıdır. O zaman buradaki insanlar da mutlu olur.” Yine de hükümetin ESC'ye katılmaya karar vermesi “cesur bir adımdı”. Sen “megalomanik değilsin” ama her şey mümkün. Bir galibiyet bile mi? “İş o noktaya gelseydi biz de hallederdik.”


Ama öncelikle “Malmö'de başarısız olacak bir gösteri” sunmak gerekiyor. Daha sonra Lüksemburg ve ESC ile bundan sonra ne olacağına dair bir karar verilmesi gerekiyor: “Aslında müdahil olmaya devam edeceğimizi varsayıyoruz.”


dpa

#Konular