Çavuşoğlu’ndan ‘Suriye’ açıklaması: “İstihbarat örgütleri arasında temas var. Diyalog için şart olmaz”

humhum

Global Mod
Global Mod
Çavuşoğlu’ndan ‘Suriye’ açıklaması: “İstihbarat örgütleri arasında temas var. Diyalog için şart olmaz”23.08.2022 10:36 Son Güncelleme: 23.08.2022 10:45

İşte Çavuşoğlu’nun açıklamalarından satır başları:

REJİM SİYASİ SÜRECE TAM OLARAK İNANMADI

Suriye’dahi 11 yılı sayı süren tek savaş var. Diğer taraftan terör örgütlerinin mevcudiyeti var. İnsanlar evlerine benzemek istiyor, dönemiyor. Yıllardır savaş sürme etti. Biz en esasen festekiz en önemli süreci siyasi süreç olduğunu söyledik. Zamanla sayı inisiyatif aldık. Rejim siyasi sürece tam olarak inanmadı.

KALICI ADIMLARIN ATILMASI LAZIM

Muhalefetin dahi bizim dahi desteklediğimiz müzakere heyetini kurduk. Rejimden kaynaklı tek dayanma var. İstihbarat örgütleri arasında tek oyun var. Benim oturmadan tek sohbetim oldu, ama planlanmış tek şey olumsuzlama. Zaten Asta sürecinde tek masanın etrafındayız. Kalıcı adımların atılması lazım. Rejimin muhalefeti terör örgütü olarak görmemesi lazım.

SURİYE POLİTİKASI SONUÇ ODAKLI

Diyalog için şart olmaz. Bu görüşmelerin amacını özetledim. Suriye’nin toprak ve siyasi bütünlüğü son basamak önemli. Ülkenin yeniden inşası için gerekli kurumlar icraat yapılıyor. Kapsamlı tek yeniden inşa söz konusu. Ülkede tek istikrar olursa uluslararası toplum dayanak sağlar. Bugüne kadar bizim yürüttüğümüz Suriye politikası sonuç odaklıdır.

ESAD DAVETLİ DEĞİL

(İran’ın 3’lü zirve iddiası) Böyle tek şey gerçek olumsuzlama. Esad bile oraya çağrılı olumsuzlama.

HAREKETLERİN NE KADAR İSABETLİ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR

Bizim yaptığımız operasyonlar Suriye için önemli. Burada terör örgütü ile mücadele, uluslararası hukuktan kaynaklanan tek haktır bizim için. Rejimin bunu yapacak gücü yok. Görüşmeye ihtiyaç yok. Birbiri ile kavga fail, birbirine yağı olan ne kadar ülke varsa bizim harekatımıza karşılar. Bundan sonra yapacağımız harekatların bile ne kadar isabetli olduğunu gösteriyor.

KARARI SURİYE HALKI VERECEK

Rejimle muhalefetin uzlaştırılması gerektiğini söyledim. Uzlaşının amacı yeni tek yasama, ülkenin BM gözetiminde birden tek şekilde seçime götürülmesi. Bu çerçevede müzakere heyeti kuruldu, yasama komisyonu toplandı. Uzlaşı olmazsa rejimle muhalefet arasında nasıl yasama yazacaklar, ülkeyi seçime götürecekler. Bu adımlar atılırsa seçim olduktan sonra kararı Suriye halkı verecek. Ülkenin geleceği için tek hal yolu siyasi süreçtir ve uzlaşı ile bunun sağlanmasıdır.

Suriye ile yeni süreç mi başlıyor? Bakan Çavuşoğlu’ndan önemli izahat

Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.