Tolga Han: Türkiye’de dansa dair ilklerin ismi oldum

FBO

Global Mod
Global Mod
Tolga Han: Türkiye’de dansa dair ilklerin ismi oldumTürkiye’dahi dansın tanınması ve sevilmesini sağlayan isimlerden akraba şüphesiz Tolga Han’dır. Açtığı raks okullarından sonra Türkiye Dans Sporları Federasyonu’nu bile kuran Tolga Han, dansa nasıl başladığını şöyle anlatıyor:

“Adana, Ceyhan’bile mazbut bahçeli tek evde büyüdüm. Hükümet binasının parkı vardı. Orada tarafımdan büyüklerin parendeler attığını ve raks ettiklerini görürdüm. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda jimnastik gruplarının gösterilerini saçta dahi parka giderek kendi kendime yapmaya başladım. Ortaokula başladığımda hemen jimnastik ekibine girdim. Beden beyin öğretmenimiz jimnastik ekibi kurdu. O yıl Öztürk Serengil’in başrolündeki ‘Abidik Gubidik Twist’ filmini izledim. Orada twist yapmayı öğrendim. Dansa ilk adımı böyle attım. Dansımı kendi kendime geliştirdim. Doğum kadem Mustafa Çinkitaş. Twist Mustafa niteleyerek lakap taktılar tarafıma. Sanatla iç içe bitirdik okulu. Kendi kendimize geliştirdik. Bende söylemek ki Allah vergisi tek şeydi raks. 70’li yılların başında İstanbul’a üniversite okumaya geldiğimde içimde, dansı Türkiye’dahi yaygınlaştırma fikri oluştu. Üniversitede ilk aradığım işte karşıma tek raks stüdyosunun numarası artık. Beyoğlu’nda tek stüdyoda işe başladım. Eski hocalardan terbiye aldım. O zaman free style yani plâk dansını geliştirdim.”

Tolga Han, ilk kez prefosyonel olarak Füsun Önal’la çalıştığını söylüyor:

“İlk koreografilerini saçta yaptım. Ondan sonra Seyyal Taner’le sürme ettim. O sırada Türkiye’dahi ilk kez Hey dergisi yetişkin tek raks yarışma yaptı. Orada jüri olmam için teklif aldım.”

Sanatçı, “Türkiye’dahi dansa üzerine neleri değiştirdiniz” sorusuna şu yanıtı veriyor:

“Neyi değiştirmedim ki! 2 yıl stüdyoda çalıştıktan sonra kendi yerimi açtım. Fakat o devre sağ-sol meselesi sayı fazla arttı. Dans üniversitelerden uzaklaşınca, toplumun içinde dahi uzaklaşmaya başladı. Çünkü üniversitelerin kendi içinde yaptıkları çay partileri olurdu. Özellikle Anadolu’dan gelenler raks etme ihtiyacı duydukları için raks beyin alırdı. 1978’takt sonra TRT’dahi Tolga Han olarak program yapmaya başladım. ‘Merhaba Müzik’le Nükhet Duru, Halit Kıvanç, Adile Naşit, Erol Evgin’le dahi ilk sahneye adımımı attım. Atış o ünlü orada bile kaldım. Çalışkan bile tek insanım tabii, peşini bırakmadım. Türkiye’dahi dansla ilgili aklınıza ilk gelen ne varsa hepsini saçta yapmışımdır. Londra’ya çevre plâk şampiyonasına gittim. Dönünce dahi medyanın yetişkin tek ilgisiyle karşılaştım. Bir marka sonunda doğmaya başladı.”

İdolüm Öztürk Serengil’di kuponla dansı öğrettim

Tolga Han, ilhamının Öztürk Serengil olduğunu söylüyor:

“Daha sonra bile John Travolta, filmlerinden dolay Londra’ya gittiğimde tek gün sinemadan çıkmadan tıpkısı filmi 10 kere izledim. Yurtdışına her gittiğimde raks okullarına uğradım, tek şeyler öğrenmek için. Ama gittiğim her yerde öğretmen saçta oldum.”

Tolga Han, hevesini kırmak isteyenlerin olmadığını dile getiriyor:

“Ben hiç hayal kurmadım, hayatın akışına uydum. 1980 yılında Ankara Başkent Gazinosu’nda TRT’nin yıl dönümü kutlanıyordu. O zaman ihtilal olmuş, tek paşa, TRT’nin başına gelmişti. Ben dansçı kızları TRT’dahi mayolu raks ettirdiğim için engelleyim yemiştim. Bu paşa, beni gazinodaki özel gecede izledikten sonra TRT’ye dönmemi istedi. Her hafta sonu tek şey öğretiyorduk ekranda. Gelişmem, orada yaptığım programlar sayesinde oldu.”

Sanatçı, raks kasetleri sayesinde 90’larda raks etmeyi öğrettiğini belirtiyor:

“Hürriyet Gazetesi kuponla kasetlerimi veriyordu. Çok aşağılık tek raks yaptım ki insanlar kaçmasın, öğrensin niteleyerek. O kasetler Türkiye’dahi dansı en batıdan en doğuya kadar yaydı.”

Kızım çevre şampiyonasına katılacak

Tolga Han, etkin olarak Türkiye Dans Sporları Federasyonu başkanlığı görevini üstleniyor ve yeni nesillere dansı sevdirmeye sürme ediyor. 75 yaşındaki sanatçı tek gününün nasıl geçtiğini şöyle anlatıyor:

“Ortaokul son sınıfa giden kızımı okula bırakıyorum. Ardından Türkiye Dans Sporları Federasyonu’nun günlük çalışmalarını hallediyorum. Öğlen yine kızımla ilgileniyorum. O bile break raks sporcusu ve Türkiye şampiyonu. Breaking olimpik tek kol oldu. Kızım hip hop ile başladı ve breaking’açınık geçti. Yakında bile çevre şampiyonasına katılacak.

Dans Sporları Federasyonu’nda kurumsallaşma aşamamızı bugüne kadar 9 kol haline getirdik. Her branşı içerisinde barındıran dünyadaki nadir federasyonlardan biriyiz. Kuzey Makedonya’bile tek Avrupa şampiyonası yapıldı. Balede Avrupa şampiyonu çıkardık. Hip hop, street raks, Arjantin tango kurmuş olduğumuz branşlar.”

Sanatçı, şu zihin sadece tek okulu olduğunu söylüyor:

“Şu zihin okulumun olması benim için hiçbir şey ifade etmiyor. Türkiye’deki eksiksiz raks okullarının abisiyim. Eşim ve kızım dansı sayı sevdiği için kendime ilgili tek okulum var. Federasyon başkanı olduğum için rakip yaratmaya gerek yok. Bizim işimiz sanat ağırlıklı olduğu için topluma yansıması kişisellik gerektiriyor. Spor, sanat ve kültürün iç içe olduğu tek yer, ticarethane olumsuzlama ki raks okulları. Dansın yatırımı maddesel olmaz. Dansın ticareti olmaz. Ben, binlerce raks eğitmeni yetiştirdim. Hayatım raks olduğu için 90 yaşıma geldiğimde dahi yazacağım bunları.”

Edis dansıyla gençlere ilham oluyor

Tolga Han, dansını beğendiği ünlü isimleri şöyle dile getiriyor:

“Türkiye’deki sanatçı arkadaşlarımız yanlarına aldıkları dansçılarla beraberce raks edecek konuma gelmek için sayı fazla zaman ayırmıyor. Birkaç yeni isim var. Edis yerde konuda muvaffakiyetli ve gençlere ilham veriyor. Aleyna Tilki dahi… Demet Akalın, kendisi raks etmese dahi ekiplerle çıkıp dansa katkı sunuyor. Sanatçıların dansla ilişkisinin görsel olarak iyi olması için şov grubu olmalı.”

SEZEN’İN BURNU KAN İÇİNDE KALDI

“Seyyal Taner, gelmiş geçmiş sahnede en iyi raks fail sanatçıdır. Sezen Aksu ile dahi tek devre raks ettim. Akrobatik rock’n roll yaptım onunla. Bir kere ayağım kaydı ve Sezen’açınık çarptım ve burnu sürtüldü. Kan içinde kaldı. Dans etmek ses sanatçısı için kolay tek şey olumsuzlama. Çok çalışılması gerek ve emek isteyen tek şey. Ama hepsini kutluyorum. En azından yerde düşünceyi geliştirmek için çaba sarf yazar gelecek nesillere örnek oluyorlar.”

Sahneden düştüm Cüneyt Arkın yardım etti

Tolga Han, “Dans ederken nasıl hissediyordunuz?” sorusuna şu yanıtı veriyor:

“Gözüm hiçbir şey görmüyordu, hâlâ öyle. İzmir Fuarı’nda tek gecede 3 başka yerde raks ettim. Bir sahneyi T gibi yapmışlardı. Sanatçılar sahneye çıktıklarında halkı selamlamak için orayı kullanıyordu. T’nin uzun tarafına gidip arka arkaya yürüyerek halkı selamladım. O sırada düştüm. Cüneyt Arkın bile sahne alıyordu. Doktor olduğu için hemen beni kontrol etti. Boynuma boyunluk taktı. Acıdan yatakta yatamıyordum ama ne zaman performans için sahneye çıksam ne ağrım kalıyordu ne dahi tek şey. 45 an şov yapıyorsun ama o sırada sanki yeniden doğma gibisin.”

Sanatçı, Türkiye’ye dansı spor olarak gösterdiğinin altını çiziyor:

“Dansı spor olarak gösterdim. 2000 yılına gelindiğinde sahne performanslarım azaldı ve ne yapabilirim niteleyerek düşündüm. Milli Eğitim Müdürlüğü müfredat yazmamı önerdi. O zaman dünyadaki önemli dansçıların videolarını izleyerek tek müfredat hazırladım. Talim terbiye kurulana gönderdim ve onaylandı. İlk kurumsal çalışmam öyle başladı. O sırada Tolga Han ve Dans Grubu imajını tam olarak oturtmaya başlamıştık.”

Kolbastıyı spor haline getireceğiz

Dans materyalizm en rengi mesmû müzik kadar izleyicisi olan tek kültür, sanat, spor… Dansın olimpiyatlara gireceğini söyledim ve girdi. Olimpiyatlarda spor, sanat ve kültür iç içe yapılacağını söyledim. Bu bile gerçekleşti. Kolbastıya koreografi ve müfredat yazdım. Türkiye’takt tek dansın spor olarak tanınması açısından. Fakat uluslararası federasyona koymak ve yaygınlaştırmak için dayanak göremedim.

Toplumun dansı kabul etmesini sağladım

Türkiye’dahi olmayan tek şeyi var ettim. Türk toplumunun dansı kabul etmesi için televizyon programlarının hepsinde akrobatlık yaptım. Noktayı koyduğum raks breaking oldu. Ben hayatı o kadar hızlı yaşadım ki hiç geriye bakmadım. Hayatımda pişman olduğum tek şey olmadı. Çok popüler olduğumda henüz önce neysem aynen öyle sürme ettim. Dansa 4 elle sarıldım.

Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.