Sergide kargaşa: Sanatçı Nan Goldin İsrail hakkındaki açıklamalarıyla öfkeye yol açtı

humhum

Global Mod
Global Mod
Sergide kargaşa
Sanatçı Nan Goldin İsrail hakkındaki açıklamalarıyla öfke yarattı

Mevcut bağlantıyı kopyala

Fotoğrafçı Nan Goldin, çalışmalarının yer aldığı serginin başlangıcında İsrail ve Almanya'yı eleştiriyor. Yüksek sesli aktivistler onunla aynı fikirde ve karşı bir konuşma yapıyorlar.

Amerikalı fotoğraf sanatçısı Nan Goldin'in Berlin'de İsrail'in Gazze savaşındaki eylemlerini eleştirdiği bir sergi açması, kendisinin sert tepkilerine neden oldu. Kültürden Sorumlu Devlet Bakanı Claudia Roth (Yeşiller) ve Berlin Kültür Senatörü Joe Chialo (CDU), Goldin'in açıklamalarının dayanılmaz derecede tek taraflı olduğunu söyledi. Her ikisi de, Filistin yanlısı eylemcilerin Neue Nationalgalerie'nin müdürü Klaus Biesenbach'ın karşı konuşmasını geçici olarak bağırarak bastırmasına öfkelendi.

71 yaşındaki Amerikalı Nan Goldin, çağdaş fotoğrafçılığın en tanınmış sanatçılarından biridir. Neue Nationalgalerie ona bir retrospektif ayırıyor. Serginin kendisinin Orta Doğu çatışmasıyla hiçbir ilgisi yok.

Goldin, yaklaşık 14 dakikalık konuşmasına Filistin toprakları, Lübnan ve İsrail'deki ölümleri anmak amacıyla dört dakikalık bir duraklamayla başladı. Konuşmasında şunları söyledi: “Bu sergiyi Gazze ve Lübnan'daki soykırıma duyduğum ahlaki öfkeyi ifade etmek için bir platform olarak kullanmaya karar verdim.” Almanya, Avrupa'nın en büyük Filistin diasporasına ev sahipliği yapıyor. “Yine de protestolara polis köpekleriyle mücadele ediliyor” dedi.

Yahudi atalarına referans

Goldin, “Bunu duymaktan mı korkuyorsun Almanya? Bu çocuklara karşı bir savaş” dedi. Kendisi de Yahudi bir aileden geliyor. “Büyükannem ve büyükbabam Rusya'daki pogromlardan kaçtı. Ben Nazi Holokost'unu bilerek büyüdüm. Gazze'de gördüklerim bana büyükannem ve büyükbabamın kaçtığı pogromları hatırlatıyor.”

Goldin ayrıca şunları söyledi: “Filistin'in tüm altyapısı yok edildi. Hastaneler, okullar, üniversiteler, kütüphaneler. Bu aynı zamanda bir kültürel soykırım. Bunu neden göremiyorsun Almanya?”

Ulusal Galeri müdürü karşı konuşma yapıyor

Goldin'in konuşması dinleyicilerin bir kısmı tarafından alkışlandı. Müze müdürü Biesenbach yanıt vermek istedi ancak aktivistlerin slogan atması nedeniyle sesi güçlükle duyuldu. Diğer şeylerin yanı sıra “Filistin'in özgürlüğü” için slogan attılar. Durum sakinleşince Biesenbach konuşmayı tekrar okudu.

“Çalışmalarımız reddedilemeyecek temel değerlere dayanıyor” dedi. “Bizim için İsrail'in var olma hakkı sorgulanamaz. Hamas'ın 7 Ekim 2023'te Yahudi devletine saldırısı, hiçbir şeyin haklı gösteremeyeceği zalim bir terör eylemiydi.” Şöyle ekledi: “Aynı zamanda Gazze Şeridi ve Lübnan'daki acıları göz ardı edilemeyecek sivil halkın da acısını paylaşıyoruz.”

“Dayanılmaz derecede tek taraflı görüşler”

Kültürden Sorumlu Devlet Bakanı Roth şunları söyledi: “Neue Nationalgalerie'nin müdürünün bağırılması karşısında dehşete düştüm.” Bu kesinlikle kabul edilemez. Goldin'in sanatsal çalışmaları övgüye değerdir. Ancak Yeşil politikacı, “siyasi aktivistin İsrail hakkındaki dayanılmaz derecede tek taraflı görüşlerini” reddettiğini vurguladı.

Berlin Kültür Senatörü Chialo da şunları söyledi: “Nan Goldin'in görüşünü paylaşmıyorum ve onun açıklamalarını pek kabul edilebilir bulmuyorum. Holokost'un planlandığı ve şimdi özgürlükten yana olan şehrimiz Berlin'de öyle bir tek yanlılık ki, bunu unutuyor ki” Tarih kabul edilemez.” Agresif seyirci barışçıl diyalog konusunda isteksizlik gösterdi. Chialo, “Bu radikal açıklamalara boyun eğmeyeceğiz” dedi.

“Bizim ifade özgürlüğü anlayışımız bu değil”

Ulusal Galeri'nin ait olduğu Prusya Kültürel Miras Vakfı Başkanı Hermann Parzinger de Goldin'in açıklamalarını ve karşı konuşmaya karşı yapılan protestoyu şiddetle kınadı. “Bizim ifade özgürlüğü anlayışımız bu değil.” Biesenbach açılıştan sonra bir kez daha yorum yaptı: “Neue Nationalgalerie açıkça protestocuların açıklamalarından uzaklaşıyor ve ifade özgürlüğünü ve birbirleriyle saygılı diyalog ve etkileşimi temsil ettiğini açıkça ortaya koyuyor.”

Goldin'in “Bunun Sonu İyi Olmayacak” başlıklı büyük retrospektifi 6 Nisan 2025'e kadar Berlin'deki Neue Nationalgalerie'de görülebilir. Sergide Goldin'in hayatındaki çalışmaları slayt gösterileri ve filmlerle, müzik parçaları ve film müzikleri eşliğinde sergileniyor. Pazar günü ise buna eşlik eden bir sempozyum planlanıyor. Roth, bu etkinliğin boykot edilmesi yönündeki çağrıları reddettiğini vurguladı. Açık ve medeni bir tartışma umut ediyor.

dpa