Müzik: Maffay veda turunda muhteşem – “Her şeyin bir zamanı vardır”

humhum

Global Mod
Global Mod
Müzik
Maffay veda turunda harikalar yaratıyor – “Her şeyin bir zamanı vardır”

Şarkıcı ve gitarist Peter Maffay, grubuyla çıktığı son turnesinde on şehri dolaşıyor. Fotoğraf

© BeHaberler Wüstneck/dpa

Taraftarlar yağmura aldırış etmedi. Peter Maffay sahnedeydi ve biletleri tükenen stadyumu grubuyla ısıtıyordu. Bu onun veda turu. Ama: “Birbirimizi tekrar göreceğiz” diye söz verdi.

Elli beş yıldır stadyumları ve arenaları sallayan birinin veda turuna çıkması biraz üzüntü verici değil. Ancak Peter Maffay, eğer son turda işlerin bozulmasına gerçekten izin vermeseydi, Peter Maffay olmazdı. Rostock'taki Ostseestadion'un biletleri 27.000 hayranla tükendi ve kendi gözleriyle görebildi.

Maffay sadece grubunu değil, özel konuklarını da getirdi. Anastacia tüm tur boyunca orada olacak. Johannes Oerding Rostock'a katıldı. 20 Temmuz'a kadar sürecek olan veda turunun başlığı “Rock'n'Roll'u seviyoruz” her şeyi anlatıyor.

74 yaşındaki oyuncu, sağanak yağmur altında şeref turunun ardından sahneye çıktığı Harley-Davidson'la stadyuma girmekte ısrar etti. Tutkulu motorcu kesinlikle güzel havalarda yarışan bir bisikletçi değildir. “Ah millet, bu çok ferahlatıcı. Yağmur bereket getirir.”

Programda 23 şarkı yer aldı; şarkıcı ve gitaristin 70'li, 80'li, 90'lı yıllardan günümüze kadarki en iyi programlarından biri. Konser başlamadan önce Maffay, 55 yıl – bu biraz çılgınlık, dedi. “Benim için her zaman mevcut değil ama biraz mesafeyle sanırım ne yaptık? Yarım yüzyıl.”

Baba ve oğul sahnede

Onlarca yıl sonra hayranlar çoğu şarkının sözlerini biliyor. “Eiszeit” şarkısı çalınırken stadyumdaki cep telefonları çaldı. Ve 27.000 hayrandan hiçbiri süper hit “Und es war Sommer”daki “16 yaşındaydım” cevabını kaçırmadı: “Und sie 31”. Sonunda “Über sieben Brücken mustst Du gehen” marşı da yer aldı.

Ancak sert, vurucu şarkılar hakim oldu. Anastacia da buna sadece “I'm Outta Love” ile değil, katkıda bulundu. Şarkıcı Linda Teodosiu ile birlikte Maffay'in sahneyi kadınlara bırakıp gitar çaldığı AC/DC'nin “You shake me all night long” şarkısını yorumladı.

Kendisi de müzisyen olarak kariyerine başlayan Maffay'ın 20 yaşındaki oğlu Yaris de grupta yer aldı ve “Abenteuer” şarkısını seslendirdi. Babasına teşekkür etti ve sahnede ona sarıldı. Maffay, “Baba, bunun utanç verici olduğunu söylerdi” dedi. Sürpriz olarak Maffay ve Oerding, Alman Posta Kodu Piyangosu için “postacı” olarak hareket ettiler.

Maffay'in hayır kurumlarına devrettiği on tur lokasyonunun her birine 100.000 avro bağışlıyor. MV'de ise gıda bankaları var. Müzisyen, öncelikle dezavantajlı çocuklara yönelik çalışmalar yapan vakfı ile çok sayıda sosyal projeye destek veriyor.

Tur bir buçuk yıl için planlandı

Tur en ince ayrıntısına kadar planlanmış ve hazırlanmıştır. Şimdi Hannover'de devam ediyor. Bavyera'daki Starnberg Gölü kıyısındaki Tutzing'de yaşayan Maffay, böyle bir turun bir buçuk yıllık bir hazırlık süreci gerektirdiğini söylüyor. “Böyle bir gemiyi inşa etmek, suya indirmek, su geçirmez olup olmadığını kontrol etmek ve sonra onu denize açmak için kaç hafta ve ay harcadığınızı dışarıdan hiç kimse bilmiyor.”

Pek çok hayran, Maffay'in belki de yeniden düşünüp turneye devam edeceğini umuyordu. Rolling Stones şimdiden öncülük ediyor. Ancak Maffay için durum açık: “Vazgeçmeyeceğim. Beni tatmin edecek yeterince görev görüyorum.” Onun için gelecekte turneye çıkmamasının en iyi nedeni küçük kızıdır. “Onu her gün yaptığı atlayışlarla görmeyi seviyorum, bu gerçekten muhteşem. Bunu kaçırmak istemiyorum.” Eşi Hendrikje ve neredeyse beş yaşındaki Anouk, Rostock'ta onunla birlikteydi.

Maffay, Rostock'taki hayranlarına “Her şeyin bir zamanı vardır” dedi. Ancak son turnesiyle ne müziğe ne de sahneye veda etmek istemiyor. Festivallerde sahne almaya devam etmek istiyor. “Bugünden itibaren, sonsuza kadar, zamanımız sonsuza kadar kalacak. Henüz ayrılmıyorum. Size söz veriyorum,” diye son, oldukça sessiz şarkısını bir bis olarak söyledi. Ve sonra birçok hayran yeniden üzüldü.

dpa

#Konular