İnsanlar: Merkel, aktör Mathes'in hoşgörü konusundaki kararlılığını övdü

humhum

Global Mod
Global Mod
İnsanlar
Merkel, aktör Mathes'in hoşgörü konusundaki kararlılığını övdü

Eski Şansölye Angela Merkel, Konrad Adenauer Vakfı'nın “Saygı” töreninde aktör Ulrich Matthes'e (sağda) övgüde bulundu. Fotoğraf

© Carsten Koall/dpa

Bu iki kişinin birbirlerinden hoşlandığı ilk bakışta anlaşılıyor: Eski Şansölye Angela Merkel, Ulrich Matthes'e övgü dolu bir konuşma yapıyor. Siyaset ve tiyatro arasındaki bağlantılarla ilgili. Ve demokrasi hakkında.

Eski Şansölye Angela Merkel, aktör Ulrich Matthes'in hoşgörü ve insanlığa olan bağlılığını övdü. CDU bağlantılı Konrad Adenauer'in Berlin'de Matthes'e saygı duruşunda bulunan eski CDU lideri, “Aynı zamanda, Ulrich Matthes, hoşgörüsüzlüğün ve insanlığa karşı saygısızlığın ortaya çıktığı her türlü hoşgörüyü sürekli olarak reddediyor. Bu yüzleşmeden asla çekinmiyor.” dedi. Vakfı (KAS). Matthes, kabul konuşmasını ırkçılık ve Yahudi karşıtlığına karşı uyarıda bulunmak için kullandı.

Vakıf, her yıl Almanca konuşulan kültürdeki olağanüstü bir kişiliği “Homage” ödülüyle onurlandırıyor. Ödülün gerekçesinde Matthes'in sinema ve televizyonda olduğu kadar sahnede de etkilendiği belirtiliyor. Ayrıca 2019'dan 2022'ye kadar Alman Film Akademisi'nin Başkanlığına da damgasını vurdu. Matthes, 2004/2005'ten bu yana Berlin'deki Deutsches Theatre'daki topluluğun daimi üyesidir. O, “genç izleyicileri sosyo-politik sorunlarla uğraşma konusunda ikna etmeyen, zamanımızın en büyük pandomimcilerinden” biri. Daha önce ödül kazananlar arasında Christo ve 2023'te ölen yönetmen ve sanat yönetmeni Jürgen Flimm yer alıyor.

Merkel: Hoşgörü bugünlerde kıt bir meta

Merkel, Matthes'in bir aktör olarak “ateşli çekirdeğinin” topluma bakış açısıyla beslendiğini söyledi. “Rollerinden insan karakterinin derinliklerini bilse de, hayatta gerçek bir hayırseverdir.” Matthes “herkese bir fikir oluşturmadan önce şans veriyor, bir şeyi yargılamadan önce düşünüyor. Hoşgörü yaşıyor. Belki bazen bilinçli olarak kendini buna zorluyor.” Şöyle ekledi: “Bunu önemli buluyorum, çünkü hoşgörü bugünlerde kıt bir meta.”

Matthes: Sylt ırkçılık buzdağının sadece görünen kısmı

Sylt adasındaki bir partide ırkçı bağırışlarla ilgili skandal hakkında Matthes şunları söyledi: “Sylt'teki olaylar ırkçılık buzdağının sadece görünen kısmı.” Demokrasiden kaygı duyuyor. AfD adını taşıyan aktör, pek çok insanın kurumlara ve uzmanlara karşı artan güvensizliği ve pek çok insanın şiddete başvurma isteğini “sözlü olarak çevrimiçi, ancak şimdi gördüğümüz gibi giderek fiziksel olarak da” ifade ediyor.

Matthes, ülkedeki “lanet olası ırkçılık” ve “lanet olası antisemitizm” konusundaki endişelerini dile getirdi. Aktör, “Her zaman aşırı sağdan, Müslüman taraftan ve giderek artan oranda soldan oradaydı” diye eleştirdi. Şu anda beş polis memuru ve iki özel güvenlik görevlisi tarafından korunan küçük bir sinagogun önünden düzenli olarak geçiyor. Matthes, “Bugün Almanya'da sizin ve benim gibi insanları bir ibadethaneyi ziyaret etmekten korumak için yedi kişiye ihtiyaç var. Bu tam bir delilik. Bu doğru olamaz” diye bağırdı.

Merkel: Oyuncuya coşku, kişiye sempati

Eski şansölye ve Matthes uzun süredir arkadaşlar. 69 yaşındaki oyuncu son zamanlarda kamuoyunun önüne pek çıkmadı. Tipik şansölye tarzı kırmızı ceket ve siyah pantolonla karşımıza çıkan Merkel, Matthes'i oyunculuk tarzıyla seyirciyi büyüleyen karizmatik bir oyuncu olarak övdü. Kafka'nın eserlerinden okumaları “ilk etapta yazar Kafka'ya ulaşmasını sağladı”. Matthes'e övgüler yağdırırken hissettiği sevincin, “aktör Ulrich Matthes'e duyduğum heyecandan ve bu kişiye duyduğum sempatiden kaynaklandığını” ekledi.

Merkel, aktör Mathes'i onurlandırma girişiminin “amatörce bir yaklaşım” olarak kalması gerektiğini söyledi. Ancak fizikçi, göz kırparak, onun “eski siyasi yaşamıyla” bir bağlantının “tiyatro dünyasındaki terimlerin de sıklıkla kullanılmasından kaynaklandığını” ekledi. Benim liderliğimdeki federal hükümetin imajı söz konusu olduğunda, gazetelerde sık sık “Ne muhteşem bir gösteri sergiliyorlar” manşeti çıkıyordu. Ara sıra birine “Bu kadar yaygara yapmayın” diye bağırıyordu, “ve ben bunun daha da sık” – “siyasi arenadaki uygunsuz davranışları tanımlamak için tiyatro dünyasından gelen terimler olduğunu düşündüm.”

Mathes'tan Merkel'e: Sende sevdiğim tüm özellikler

Merkel'le ilgili olarak Matthes, “Burada bana övgüde bulunmanın bir şekilde çılgınca olduğunu” söyledi. Ve bunu yapma şekli için Merkel'e teşekkür etti: “Aynı derecede bilimseldi, empatikti, sıcak kalpliydi. Kesindi, komikti. Sahip olduğun, seni tanıdığım ve sevdiğim tüm nitelikler senin hakkında.”

dpa

#Konular