Heva'nın anlamı nedir ?

Ela

New member
Heva’nın Anlamı Nedir? Forumda Bir Merak Yolculuğu

Selam dostlar! Geçen gün bir sohbet sırasında biri “Heva” kelimesini kullandı. Masada herkesin yüzünde aynı ifade: “Eee… Heva neydi ya?” Kimisi “hava işte, yanlış söyledin galiba” dedi, kimisi “Arabi kökenli, nefisle ilgili bir şey” diye atıldı. İşte o an fark ettim: Bu kelimenin anlamını konuşmak hem eğlenceli hem de derin bir yolculuğa çıkmak demek. Gelin forum tadında, hem gülelim hem de öğrenelim.

---

Heva’nın Sözlük Anlamı

Önce işin en sade kısmını açıklayalım. Heva, Arapça kökenli bir kelime. “Nefis, arzu, istek, tutkuların peşinden gitme” anlamına geliyor. Aynı zamanda “boş, değersiz arzu” gibi olumsuz çağrışımları da var. Yani bir bakıma insanın aklını devre dışı bırakıp kalbin ve nefisle hareket etmesini anlatıyor.

Tasavvuf kültüründe heva, çoğu zaman “kişiyi Hak yolundan uzaklaştıran arzular” olarak yorumlanıyor. Günlük hayatta ise “hevasına uymak” deyimini duymuşsunuzdur; işte oradaki heva tam da bu.

Ama bu kelimeyi herkes aynı şekilde algılamıyor. İşte asıl eğlence de burada başlıyor.

---

Erkeklerin Yaklaşımı: Çözüm ve Strateji Arayışı

Erkeklerin heva kelimesine yaklaşımı genelde daha stratejik oluyor. Mesela arkadaşım Ahmet “heva”yı duyunca şöyle dedi:

“Bak kardeşim, bu aslında hayatın şifrelerinden biri. Hevaya kapılan adam kaybeder. Stratejik olmak lazım, plan yapmak lazım. Yoksa isteklerin seni tüketir.”

Yani Ahmet için heva, çözülmesi gereken bir denklem gibi. Ona göre mesele arzularını kontrol altına almak, bir satranç oyuncusu gibi hareket etmek. “Eğer hevana kapılırsan, karşındaki adam bir hamlede seni mat eder” diyor.

Kısacası erkek bakış açısı: Heva = Düşmanı yenmek için kontrol edilmesi gereken içsel zaaf.

---

Kadınların Yaklaşımı: Empati ve İlişki Odağı

Kadınlar içinse heva daha çok duygusal ve ilişkisel bir mesele. Kuzenim Ayşe bu konuda çok güzel bir yorum yaptı:

“Bence heva kötü bir şey değil, sadece yönünü bilmek lazım. İnsanın tutkuları olmazsa nasıl bağ kuracak, nasıl aşık olacak, nasıl hayal kuracak? Heva insanı bazen yoldan çıkarır ama bazen de kalbine yol gösterir.”

Ayşe için heva, sadece “tehlike” değil; aynı zamanda hayatın rengi, ilişkilerin kıvılcımı. Ona göre insan hevasına biraz da olsa uymalı ki, duygularını yaşayabilsin.

Kısacası kadın bakış açısı: Heva = İnsan ilişkilerinin tuzu biberi, empatiyle yönlendirilen bir duygu akışı.

---

Forumda Kahkaha Koparan Anlar

Bu konuyu açtığımda bir forum üyesi şöyle yazmıştı:

- “Ben heva kelimesini ilk kez duyunca klima markası sandım. ‘Abi bu yaz heva mı alıyorsun, başka marka mı?’ diye sordum.”

Bir diğeri ekledi:

- “Sevgilim bana ‘hep hevanın peşindesin’ dedi, ben de ciddi ciddi internete girip ‘Heva futbolcu mu, rapçi mi?’ diye aradım.”

Gördüğünüz gibi, işin mizahi tarafı da eksik değil. Heva kelimesi bazen ciddi bir felsefi tartışma konusu olurken, bazen kahkahalara sebep olabiliyor.

---

Heva’nın Felsefi Yönü

Düşünün: İnsan sürekli aklıyla mı yaşamalı, yoksa arada bir hevasına da kulak vermeli mi? Tasavvuf ehli “hevadan uzak dur, o seni Hak’tan uzaklaştırır” derken, modern psikoloji “tutkularını bastırma, onları sağlıklı yönlendir” diyor.

Bu ikilem aslında hayatımızın her alanında karşımıza çıkıyor. Kariyer seçiminde, ilişkilerde, hatta yemek siparişinde bile. Mantık “salata ye” derken, heva “dürüme aban” diyor. Stratejik erkek salata sipariş eder, empatik kadın dürümü paylaşmayı teklif eder.

---

Kasabada Heva Tartışması

Bir kasabada yaşlı bir bilge insanlara sormuş:

“Heva nedir?”

Hasan (erkek, stratejik): “Heva insana tuzak kurar, onu alt etmek için disiplin gerekir.”

Ayşe (kadın, empatik): “Heva, insanın içindeki çocuk. Ona kızmak yerine, anlamaya çalışmalıyız.”

Elif (ilişkisel): “Heva bizi hem yıpratır hem de büyütür. Onu tamamen yok saymak değil, dengelemek gerekir.”

Kasaba halkı uzun süre tartışmış. Sonunda bilge şöyle demiş:

“Heva, içimizdeki rüzgardır. Bazen kasırga olur yıkar, bazen meltem olur serinletir. Önemli olan, o rüzgarı nereye yönlendirdiğimizdir.”

---

Sonuç: Heva’nın Gerçek Anlamı

Forum dostları, heva kelimesi tek bir anlama sığmıyor.

- Erkekler için heva = Stratejik olarak kontrol edilmesi gereken zaaf.

- Kadınlar için heva = Duyguların, ilişkilerin, tutkuların doğal kaynağı.

- Günlük hayatta ise heva = Bazen dürüm siparişi, bazen aşk itirafı, bazen de yanlış anlaşılan bir kelime.

Sonuçta heva, aslında insanın kendisiyle imtihanı. Ne sadece düşman ne de sadece dost; heva, bizim içimizdeki yol arkadaşı.

Arkadaşlar, siz heva deyince ne düşünüyorsunuz? Sizce heva insanı mı yönetmeli, yoksa insan mı hevasını?