“Crime Scene: Hidden”: Jon Makoni’nin karakteri ne kadar gerçek

humhum

Global Mod
Global Mod
“Olay Mahalli: Gizli”
Jon Makoni’nin karakteri ne kadar gerçek

Alois Moyo, Wotan Wilke Möhring (solda) ile “Tatort: Gizli”de.

© NDR/O-Young Kwon

Jon Makoni, “Crime Scene: Hidden”ın odak noktası. Rol, Alois Moyo tarafından somutlaştırılmıştır. Hayatıyla birçok paralellik var.

Yapımcılar, “Tatort” komisyon üyesi Thorsten Falke’nin (Wotan Wilke Möhring, 55) 10. yıl dönümü için son derece patlayıcı ve güncel bir konu seçtiler. Senarist Julia Drache, Almanya’daki insanların bazen iç karartıcı varoluşlarını belgeleri olmadan gösteriyor: “En kötüsü, insanların kendilerini içinde buldukları bu umutsuzluk.” Bu nedenle Drache’ye göre “Verborgen”deki dram ön plandadır. Hikayenin ana odak noktası Jon Makoni’nin kaderidir. Zimbabve’den Almanya’ya kaçtıktan on bir yıl sonra hala resmi statü alamayan iyi entegre olmuş bir adam. Rol, Pazar akşamı gerilim filmine kendi deneyimlerini getiren aktör Alois Moyo (56) tarafından canlandırılıyor.

Moyo önceden “Kişisel deneyimlerim filme yansıdı” dedi. O da Zimbabwe’den geliyor ve orada siyasi olarak zulüm gördü. 2001 yılında bir sanat projesi aracılığıyla Almanya ile ilk bağlantılarını kurdu. Ancak oradan önce İngiltere’ye gitti ve orada sığınma başvurusunda bulundu, ancak reddedildi. Daha sonra 35 yaşında Almanya’ya sınır dışı edildi: “Yasal olarak bir sanatçı olarak çalışamazdım ve tiyatro ya da film okuluna gitmek isterdim.” Ancak o dönemde mültecilerin çalışmasına veya okumasına izin verilmedi: “Gerçekten deliriyorsun. Zor bir dönemdi.”

Zimbabve ile Almanya arasında on yıl gidip geldi ve daha sonra sanatçı vizesi ile bu ülkede çalışabildi. 2007’de Almanya’daki ilk oyununu “Afrika Montage” ile oynadı: “O zamandan beri çeşitli TV yapımlarında da oynadım.” Moyo’nun dört yıldır Alman pasaportu var. Sadece kökenleri ve Büyük Britanya’daki bağlantıları değil, rolüyle hala pek çok ortak noktası var. Jon da aynı tavrı sergiliyor: “Daha kötüsü var, hiç yoktan iyidir! O zamanlar ben de öyle düşünmüştüm.”

Alois Moyo, Morgan Freeman ve Daniel Craig ile bir film yaptı.

Bu arada, Moyo “Verborgen” filminin çekiminden çok etkilenmişti. Oynarken gözlerinde yaş bile vardı: “Bu film benim için çok şey ifade ediyor çünkü kendimi Jon gibi hissediyorum.” “Olay mahalli” de onun hikayesini anlatıyor ve milyonlarca izleyicinin artık mültecilerin Almanya’da evraksız yaşamanın ne kadar zor olduğuna dair bir fikir edinebilmesinin iyi olduğunu düşünüyor.

Bu arada, ilk “Tatort” rolü, “Verborgen”deki rolü değildi. 2015 yılında Moyo, Wotan Wilke Möhring ile birlikte görüldü. O sırada “Burned” suç filminde sığınmacı Beşir rolünü oynadı. Ancak Moyo, açık ara en iyi bilinen filmini Afrika’dan Avrupa’ya kaçmadan çok önce yaptı: 1992’de Morgan Freeman (85) ve Daniel Craig ( 55) daha küçük bir rolde görüldü.

SpotOnNews

#Konular